Cégek ellenőrzése szerződéskötés előtt

Cégek ellenőrzése szerződéskötés előttA mai világban elengedhetetlen, hogy cégvezetőként a maximális biztonságra törekedj, különösen akkor, ha pl. egy céges szerződéskötésről van szó. Szerződéskötés előtt tehát fontos feladat a másik fél lehető legtöbb forrásból történő ellenőrzése.

Az első lépés szinte minden esetben az internetes keresés, információszerzés szokott lenni. Nagyobb cégek esetén ez könnyebb feladat, mert sokkal több információ található meg róluk online, kisebb vállalkozás esetén azonban gyakran csak az alap adatokat lehet megtalálni, valamint a vállalkozás weboldalát, ha egyáltalán van neki. Emiatt szükség van egy olyan megoldásra is, amely a cég méretétől függetlenül könnyen elérhető és megbízható. Ez a megoldás a cégkivonat beszerzése.

A cégkivonat egy olyan dokumentum, amely minden cégről bárki számára elérhető, letölthető. Létezik belőle ingyenes változat, ami nem feltétlenül a hatályos információkat tartalmazza, de a pár ezer forintért letölthető hiteles változat már tökéletes egy szerződéskötés előtt. A hiteles cégkivonat a dokumentum igénylésekor fennálló információkat tartalmazza. Ezek között megtalálhatók a vállalkozás olyan alapvető adatai, mint pl. a neve, címe, telephelyei, adó- és cégjegyzékszáma is. Szintén az alapvető információk közé tartozik, és a szerződéskötés szempontjából fontos, hogy kinek van joga a cég nevében eljárni, szerződést kötni. Az alapvető információk mellett benne van a cégkivonatban, ha pl. egy vállalkozás ellen csődeljárás folyik, adótartozással rendelkezik, végelszámolás alatt áll stb. Ezek mind olyan információk, melyekkel fontos tisztában lenni szerződéskötés előtt.