Mivel foglalkozik az endokrinológus?

Mivel foglalkozik az endokrinológus?Különböző egészségügyi problémákkal különböző szakorvoshoz kell fordulni. A legtöbb szakorvosnak magától értetődő neve van, pl. abból, hogy valaki fogorvos vagy szemész, egyből tudja mindenki, hogy milyen problémákkal lehet hozzá fordulni. Az endokrinológia azonban egy idegen kifejezés, ezért nem egyértelmű, hogy mivel is foglalkozik az endokrinológus.

Az endokrinológia a hormonrendszerrel, hormonális problémákkal foglalkozik. Általában akkor keresnek fel először az emberek endokrinológust, amikor az orvosuk hormonális problémára gyanakszik a tünetek alapján, vagy olyan problémái vannak, melyekre nem találtak még magyarázatot. Az endokrinológus tehát diagnózis felállítását és megerősítését is végezheti.

Mivel a hormonrendszerrel foglalkozik az endokrinológus, ezért általában komplex tesztek eredményei alapján tudja felállítani a diagnózist. Ilyen tesztek pl. a vérvétel, CT vagy MR vizsgálat, vagy az ultrahang is.

A hormonális problémák tünetei gyakran nagyon hasonlóak más egészségügyi problémák tüneteihez, emiatt fontos az endokrinológus felkeresése, aki a vizsgálatok segítségével különbséget tud tenni a a tünetek okai között. Gyakori tünetek, melyek az endokrinológiához is tartozhatnak pl. az extrém fáradtság, az álmatlanság, gyerekkorban jelentkező növekedési problémák, hirtelen súlyváltozás, gyakori súlyingadozás, fokozott izzadás, menstruációs problémák, eddőség vagy az impotencia.