Piros szem – a kellemetlen strandhatás

Piros szem – a kellemetlen strandhatás

A piros szemfehérje problémát jelezhet. Például azt, hogy mégsem volt jó ötlet nyitott szemmel a víz alatt úszkálni. Igen, igen, most a strandszezon elején érdemes arról beszélni, mi okozhatja a kellemetlen szempirosodást, ami irritációra vagy gyulladásra utal és milyen óvintézkedéseket tehetünk ellene, s mi a teendő, ha már nyakunkon a baj. A téma körüljárásában a Sasszemklinika, a lézeres szemműtét terén legtapasztaltabb hazai szemészeti lézerklinika szakorvosai voltak segítségünkre.

Éltető közeg a víz, de veszélyforrás is

Szóval a víz alatti úszkálás, játszás, szembe fröcskölés veszélyeket rejt.

Ezek részben elkerülhetők! Ha tájékozottak vagyunk és odafigyelünk, csökkenthetjük a kockázatot. A legfontosabb tanácsok:

  1. Tartsuk be a higiéniai előírásokat, lehetőleg a kontaktlencsénket vegyük ki, mielőtt úszni, strandolni megyünk (az „alászorult” víz erősen megnöveli a fertőzésveszélyt).
  2. Ha vízbe tesszük a fejünket, pláne, ha víz alatt, nyitott szemmel szeretnénk úszni, mindenképpen vegyünk úszószemüveget!
  3. Válasszuk meg jól utazásunk célpontját, ugyanis a tiszta, természetes vizek kevesebb kockázatot rejtenek. Ha nem engedhetjük meg magunknak a tengerparti nyaralásokat akkor kerüljük el el, hogy a szemünkbe víz kerüljön. A hazai folyók, pl. a Duna felkavart üledékben kavargó idegen testek (apró homokszemcsék) vagy egyéb kórokozók okozta fertőzések kifejezetten veszélyesek lehetnek.

Akkor mi a helyzet az uszodákkal strandokkal?

A strandok vizében lévő klór szintén veszélyforrás, de nem csak a klór a szemészeti problémák legfőbb oka. Általánosan elterjedt tévhit, hogy közvetlenül a klór okozza a kóros szempirosodást, akár már a helyszínen, akár csak este, otthon jelentkezik. A vegyszer tényleg felelős, de csak részben. Egyrészt rombolja a kötőhártya védekező képességét, másrészt, ha reakcióba lép a testnedveink különböző összetevőivel, egészségünket károsító vegyületek keletkezhetnek. Rossz esetben ezek nem csak szemgyulladást okozhatnak, de az asztmás betegek tüneteit is súlyosbíthatják.

Ha ilyen bajokat okozhat a klór, miért adagolják hozzá a strandok medencéinek vízéhez? Egyszerű a válasz: mert a nagyobb bajoktól, komolyabb, nem csak a szemet veszélyeztető fertőzésektől óv meg. Egy-egy forgalmasabb napon a strandokat több száz, de akár több ezer ember is felkeresi. És sajnos pontosan tudjuk, hogy nagyon sokan nem tartják be a legalapvetőbb higiéniai előírásokat sem: zuhanyozás nélkül, piszkosan mennek a medencébe, mi több, arra is van példa, hogy valaki lusta elmenni a mosdóhoz, a vízben intézi el a „kisdolgát”. Gyorsan tegyük azt is hozzá: ha mindenki optimálisan viselkedne, akkor is kerülhetnének a vízbe a bőrünkről levált hámsejtek, izzadtságcseppek, vagy más testnedvek. Szóval a klórozás – tetszik nem tetszik – elkerülhetetlen, akkor is, ha az arra érzékenyek, balszerencsések, óvatlanok ezért szempirosodással „fizetnek”.

A végső megoldás: irány a szemorvos!

Mit tegyünk, ha bekövetkezik az, amitől tartottunk (vagy amivel nem számoltunk)? Semmiképp ne dörzsöljük viszkető szemünket, hasznosabb, ha beszerzünk irritáció elleni szemcseppet és azt használjuk, és persze célszerű védeni a szemünket mindenfajta további irritációtól: füst, (erős) fény, szennyezett levegő, no meg a megerőltetéstől is.

Ahogy minden más betegség esetében, úgy a szemgyulladással is forduljunk szakorvoshoz, ha egy-két nap alatt nem múlnak el a tünetek vagy esetleg még rosszabbodnak is.

Amennyiben szívesen olvasna további cikkeket a szem egészségének megőrzéséről, keresse fel a https://www.optikmed.hu/ oldalát!